sobota 17. července 2010

Alexander Dumas - Tři mušketýři

Tři mušketýři
Děj se odehrává ve Francii v 17. století.Mladý gaskoňský šlechtic, d´Artagnan, přijíždí do Paříže. Tam se uchází o členství ve sboru královských mušketýrů. Seznámí s třemi nejlepšími z nich – Athosem, Porthosem a Aramisem – a po počátečním nedorozumění s nimi uzavře pevné přátelství. Společně prožívají dobrodružství. Jsou věrni svému králi a oddaně slouží královně Anně. Často musí čelit intrikám kardinála Richelieu, který královnu nenávidí a chystá na ni různé léčky. V jeho intrikách ho podporuje mylady de Winter a hrabě Rochefort.

Vévoda Buckingham se s pomocí paní Bonacieuxové (královnina služebná) dostane ke královně, kterou zbožňuje. Ta mu na důkaz lásky daruje 12 diamantových přívěsků, jež dostala od krále. Kardinál se o tom dozví a přemluví krále, aby se královna drahokamy ozdobila na ples. Paní Bonacieuxová posílá proto d´Artagnana do Anglie k Buckinghamovi. Mylady se dvou přívěsků zmocní, ale Buckinghamovi se podaří zajistit výrobu nových. D´Artagnan přijede s přívěsky včas, a tak se kardinálova lest nezdaří. Královna je zachráněna. Mezitím Rochefort unese paní Bonacieuxovou, do které se d´Artagnan zamiloval.
Kardinál obléhá la Rochelle a Buckingham sbírá vojsko obleženým na pomoc. Richelieu posílá mylady do Anglie, aby zavraždila Buckinghama. Dává jí dopis, ve kterém stojí, že to, co učinila bylo pro blaho státu (něco jako plná moc). Dopisu ze zmocní Athos a mylady zatýká. D´Artagnan je královnou vyslán k Buckinghamovi se vzkazem, aby neválčil. Mylady se však osvobodí a ještě před d´Artagnanovým příjezdem zavraždí Buckinghama dýkou. Mušketýři ji chytí a dají popravit. Když je chce Richelieu potrestat za vraždu, odevzdá mu Athos list, který dovoluje majiteli učinit vše pro blaho státu. D´Artagnan je povýšen na důstojníka a Athos, Porthos i Aramis odcházejí ze služeb pana de Tréville na své statky...

Žádné komentáře:

Okomentovat